Begrippenlijst

Keukenapparatuur wordt steeds slimmer en fabrikanten bedenken daarvoor de mooiste uitdrukkingen. Maar wat betekent nou iets als een "Pyrolyse reinigingssysteem?" Hieronder kunt u de uitleg van de verschillende begrippen vinden. Door middel van het alfabet komt u direct bij het begrip wat u zoekt.

A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X     Y     Z

Afwasprogramma 35°C
Licht vervuild vaatwerk wordt bij 35°C optimaal en bijzonder snel afgewassen.

Afwasprogramma 40°C
Kwetsbaar vaatwerk, zoals glazen, wordt in dit programma bij 40°C met optimale zorg gereinigd.

Afwasautomaat hoge uitvoering (maxi-line / long-line)
Deze afwasautomaat maakt optimaal gebruik van de hogere werkbladen in moderne keukens en beschikt over een 5 centimeter hogere spoelruimte. Voordeel: ook servieswerk met een hoogte tot 35 cm kan worden gereinigd.

Afwasautomaten integreerbaar
Afhankelijk van het model is het bedieningspaneel verkrijgbaar in roestvrij staal, aluminium/zwart, zwart of wit. Zo kunt u de afwasautomaat perfect aanpassen aan het front van uw keuken.

Afwasautomaten voor onderbouw
De ideale oplossing: de afwasautomaat onder het werkblad schuiven of een oud apparaat vervangen. Door het vlakke bedieningspaneel ontstaat één geheel met het meubelfront.

Afwasprogramma intensief 70°C
Dit afwasprogramma is bedoeld voor vaatwerk dat wel tegen een stootje kan, zoals pannen. De vaat wordt bij 70°C hygiënisch gereinigd.

Afwassen Auto 55-65°C
Het optimale programma voor een normale gemengde belading, aangezien de temperatuur tijdens de spoelgang automatisch wordt aangepast. Resultaat: de vaat wordt altijd grondig gereinigd, bij een zo laag mogelijk energieverbruik.

Afzuigkappen geïntegreerd
Dit zijn afzuigkappen die worden gemonteerd tussen twee bovenkastjes en worden voorzien van een originele meubeldeur of van een roestvrijstalen.

Afzuigkappen onderbouw
Voor bevestiging aan de wand of onder een bovenkastje.

Afzuigunit
Kan worden ingebouwd boven kookeilanden, in schouwen of in speciale ombouwkasten.

AgION
Deze anorganische zilververbinding voorkomt op betrouwbare wijze de groei en verspreiding van bacteriën. De van AgION voorziene binnenwanden en binnendeur blijven absoluut hygiënisch schoon, ook als het interieur eens een keer met bedorven levensmiddelen in aanraking komt. Het AgION blijft gedurende de levensduur van de koelkast werkzaam.

Allfrost-techniek
Producten invriezen waar op dat moment plaats is, omdat boven elke lade een vrieselement is aangebracht.

Aluminium apparatuur
Het aluminium front van fornuizen en bakovens bieden vele voordelen: het strakke, koele uiterlijk van aluminium geeft uw keuken een bijzonder accent en de hygiënische eigenschappen zorgen voor extra meerwaarde. Dankzij een speciale behandeling is het aluminium optimaal bestand tegen krassen en bovendien heel eenvoudig schoon te maken.

AquaSensor
De AquaSensor met infrarood signaleert tijdens het voorspoelprogramma automatisch de vervuilingsgraad en om wat voor soort vuil het gaat. Afhankelijk van de mate van vervuiling van het water bepaalt het systeem of en hoeveel schoon spoelwater moet worden toegevoegd. In vergelijking met programma’s zonder aquasensor kan deze functie per afwasbeurt tot 4 liter water besparen.

AquaSensor II
Het AquaSensor II-systeem signaleert met behulp van twee infraroodstralen de troebelheid van het afwaswater en regelt automatisch de benodigde hoeveelheid schoon water en de meest geschikte reinigingstemperatuur. Dankzij de meting van de troebelheid van het water ligt het waterverbruik tussen de 10 en 21 liter, afhankelijk van de vervuilingsgraad.

AquaStop
Het AquaStop-systeem voorkomt elke vorm van waterschade, of die nu het gevolg is van problemen met de toevoerslang of van een lek in het apparaat.

Automatisch ontdooien
Nooit meer het ongemak van zelf uw koelkast ontdooien! Het apparaat ontdooit automatisch het koelgedeelte van de koelkast zonder dat temperatuurschommelingen een negatief effect hebben op de levensmiddelen. In het vier-sterren-vriesvak wordt de minimale bewaartemperatuur altijd aangehouden.

Beladingssensor
Deze sensor berekent de benodigde hoeveelheid water aan de hand van de hoeveelheid vaat en voegt automatisch schoon spoelwater toe. Zo is altijd de juiste waterhoeveelheid beschikbaar, ook als het spoelwater zich een keer verzamelt in een omgevallen pan.

Boost-functie
Met de Boost-functie kan het vermogen van iedere willekeurige kookzone van een inductiekookplaat met maar liefst ca. 50% worden verhoogd. Dit leidt tot maximale keuzemogelijkheden bij optimale flexibiliteit. Bij inductiekookplaten met 4 zones bestaat zelfs de mogelijkheid de booster gelijktijdig in te schakelen voor één kookzone in het linkerdeel en voor één kookzone in het rechterdeel van de kookplaat. Bij de inductiekookplaten met twee zones kan het vermogen van een van beide kookzones worden vergroot.

Boven-/onderwarmte
Het conventionele elektrische ovensysteem. De aanbevolen methode voor cakes in bakvormen en ovenschotels. Ook geschikt voor magere braadstukken.

Boven-/onderwarmte speciaal
Door de hogere luchtvochtigheidsgraad beschermt de functie boven-/onderwarmte speciaal bakproducten tegen uitdrogen. Bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld brood, bolletjes, cakes, etc.

Braadzone
Voor het optimaal verwarmen van bijvoorbeeld ovalen ovenschalen kan een kookzone worden uitgebreid tot de omvang van een dergelijke pan. Het inschakelen vindt plaats via een sensortoets.

Circulatiegrillen
Gerichte hitte van alle kanten: het circulatiegrill-systeem neemt bij de bereiding van grote braadstukken de plaats in van het draaispit. De grill en de ventilator worden afwisselend ingeschakeld.

Compactoven met magnetron
Deze in de oven geïntegreerde magnetron kan met alle andere ovensystemen worden gecombineerd. Afhankelijk van de toepassing kunt u nu tot 80% tijd en tot 50% energie besparen. Daarnaast kan de magnetron ook afzonderlijk worden gebruikt.

Conventionele ovens
De nieuwe conventionele ovens beschikken niet alleen over boven- en onderwarmte en de vario-grootvlakgrill, maar ook over aparte onderwarmte en een vario-kleinvlakgrill.

Deur-op-deur montagesysteem
Bij deur-op-deur montage wordt de meubeldeur bevestigd aan de apparaatdeur. Dit zorgt voor een zeer stevige eenheid met een zelfsluitende deur (< 20°). Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van de kwalitatief hoogwaardige scharnieren van de koelkast. Met behulp van de bijgeleverde materialen kunnen meubeldeur en apparaat gemakkelijk, snel en nauwkeurig aan elkaar worden bevestigd. Tevens is de koelkast makkelijker toegankelijk doordat er een grotere openingshoek ontstaat vanwege de speciale bevestigingsscharnieren.

Digitale infodisplay
De grote display geeft tijdens het braden, bakken of koken duidelijke en overzichtelijke informatie over de actuele oventemperatuur en het gekozen ovensysteem. De grote symbolen en cijfers in
contrastrijke kleuren zijn vanuit vrijwel iedere hoek zeer goed leesbaar.

Digitale tekstdisplay
Bij de ovens geeft de digitale display informatie via een dialoogsysteem voor het kiezen van programma en temperatuur, zoals de actuele oventemperatuur tijdens het opwarmen en handige tips over de verschillende functies.

Dimfunctie
Met deze functie kunt u de lichtintensiteit boven de kookplaat zelf bepalen. Kies voor sfeervolle verlichting in de keuken of optimaal licht op de kookplaat.

Doorstroomelement
Het spoelwater wordt verhit door een onder de bodem gemonteerd doorstroom-verwarmingselement. Niet zichtbaar, waardoor kunststof vaatwerk als ze uit de korf vallen, niet kunnen vervormen. Zelfs temperatuurgevoelig vaatwerk kan in de onderste korf worden gereinigd.

Draaideur
Dankzij de openingshoek van de draaideur van bijna 180° is de binnenruimte van de oven optimaal toegankelijk. Met name bij hoog ingebouwde ovens betekent dit een extra voordeel waar het gaat om bedieningsgemak en -veiligheid.

Duo- en triozones
Omdat de diameter van de kookzone al naar gelang de grootte van de pan kan worden gekozen, kunt u met de twee- en driekringskookzones flexibel en energiebesparend koken. De zones kunnen op eenvoudige wijze via een sensortoets worden aangepast.

Easylock
Sluit de deur van de afwasautomaat zachtjes en bijna vanzelf – een lichte duw volstaat.

Ecoclean katalyse systeem
Dit nieuwe reinigingssysteem zorgt voor een duidelijk schonere oven. De achterwand is standaard voorzien van een ecoclean laag. Deze coating absorbeert vet en vuil en breekt ze volledig af, waarbij ook onaangename geurtjes worden tegengegaan. Ook de bovenzijde en wanden kunnen van ecoclean worden voorzien (extra toebehoren). Het ecoclean systeem blijft gedurende de gehele levensduur van het apparaat werkzaam.

Elektronische aankookregeling
Voor optimaal gebruiksgemak kunt u bij alle HighSpeed-kookzones vertrouwen op het elektronische kooksysteem, dat het gerecht automatisch op de juiste temperatuur brengt en houdt. U kiest de gewenste stand en activeert de elektronische aankookregeling, waarmee direct het volle vermogen wordt ingeschakeld. Na deze snelle aankookfase wordt het gerecht op de vooraf ingestelde stand op temperatuur gehouden – zonder dat u er verder omkijken naar heeft.

Energie-efficiëntieklasse
Zeer zuinige tot zuinige apparaten worden ingedeeld in energie-efficiëntieklasse A tot en met C, terwijl klasse D duidt op gemiddeld energieverbruik en klasse E tot en met G op hoog energieverbruik.

Facetdesign
Kookplaten en kookzones met facetdesign zijn voorzien van een gladde, afgeschuinde voorkant, afgewerkt met elegante roestvrijstalen profielen aan beide zijkanten. Ook is het mogelijk dat de kookplaat rondom van gladde afgeschuinde randen is voorzien.

Filters
Een filter is standaard ingebouwd en vangt kookdampen en vetdeeltjes op. Afhankelijk van het model gaat het hier om een chloorvrij gebleekt papierfilter of een metalen vetfilter dat u zelfs in de afwasautomaat kunt reinigen.

Flessenklem
Zorgt ervoor dat alle flessen in de binnendeur stabiel en veilig staan. Nooit meer rinkelende of omvallende flessen als u de deur opendoet.

Gladde ovenwanden
Afhankelijk van de uitvoering zijn de meeste fornuizen en ovens voorzien van gladde binnenwanden, zodat vuil zich niet kan hechten.

Glasbescherming
Wanneer dat nodig is, wordt niet-onthard leidingwater toegevoegd. De waterhardheid is daardoor altijd optimaal. Zo wordt glascorrosie en daardoor vlekken en strepen op het glas tegengegaan.

Heteluchtsysteem 3D
Een ringvormig verwarmingselement rond de ventilator en sleuven in de achterwand zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling in de gehele oven. Zo kunt u verschillende gerechten tegelijkertijd bereiden, op maximaal drie niveaus.

HighSpeed-kookzones
Een innovatie die echt tijdbesparend werkt: met de nieuwe HighSpeed-kookzones komen gerechten aanmerkelijk sneller op temperatuur – tot wel 20%, afhankelijk van het kookgerei en de inhoud van de pan. Deze innovatie is het resultaat van een perfecte combinatie van een nieuw keramisch materiaal en verbeterde verwarmingselementen. De meeste keramische kookplaten van beschikken over HighSpeed-kookzones.

Inductiekookplaten
Inductiekoken is een bijzondere techniek, waarbij gerechten razendsnel en zeer energiezuinig kunnen worden bereid. Bovendien kan de warmte uitermate nauwkeurig en snel worden geregeld, omdat inductiewarmte direct in de bodem van de pan wordt gegenereerd. In vergelijking met traditionele keramische kookplaten is het glas rondom de zones aanzienlijk minder warm – een duidelijk pluspunt waar het gaat om veiligheid. Afgezien van de overdrachtswarmte van de pan verdwijnt de warmte-energie bovendien onmiddellijk als u de kookzone uitschakelt. Zo worden ongelukken als gevolg van de hete kookplaat voorkomen. Met de nieuwe generatie kookplaten hebben sommige merken het vermogen van de inductiekookzones opnieuw verhoogd. Voor inductie moeten alle pannen zijn uitgerust met een magnetische bodem. U kunt deze pannen eenvoudig herkennen: als een magneet aan de pan blijft kleven, dan is deze geschikt voor inductiekoken.

Invriesautomatic
Met behulp van dit systeem wordt de binnentemperatuur automatisch verlaagd, tot de juiste vriestemperatuur is bereikt. Steeds afgestemd op de voorraad.

Invriescapaciteit
De invriescapaciteit geeft de hoeveelheid levensmiddelen aan (in kg) die in 24 uur tot -18°C kan worden ingevroren. Deze informatie is van belang als u bijvoorbeeld een zeer groot stuk vlees wilt invriezen.

Kinderbeveiliging
Afhankelijk van het model beschikken afwasautomaten over een mechanisch (een vergrendeling in de deurgreep) kinderbeveiligingssysteem.

Kinderbeveiligingstoets
Met de kinderbeveiligingstoets kunt u ongewenste bediening van de kookplaat snel en eenvoudig voorkomen. Met één druk op de toets blokkeert u alle kookplaatfuncties. Als u de toets een paar seconden ingedrukt houdt, wordt de blokkering weer opgeheven.

Koelwagen
In de uitrijdbare koelwagen worden dranken, slagroom, kaas, eieren, etc. optimaal gekoeld en zijn ze meteen binnen handbereik. Overzichtelijk rijdt de wagen voor - flessen en pakken zelfs rechtopstaand. De temperatuur kunt u geheel naar eigen wens instellen tussen +3°C en +11°C.

Koolstoffilter

Toepassing bij recirculatie van de lucht, wanneer voor de afzuigkap geen afvoerkanaal aanwezig is. De actieve kool in het filter absorbeert geurtjes en blijft maximaal één jaar werkzaam, afhankelijk van de gebruiksintensiteit.

Label droogresultaat
Apparaten met goede tot zeer goede droogresultaten behoren tot droogklasse A t/m C. De letter D staat voor een gemiddeld resultaat en E t/m G voor een zwak droogresultaat. Ook hier vallen de meeste afwasautomaten in de hoogste klasse, aangezien het serviesgoed zeer hygiënisch wordt gedroogd. Dit wordt onder meer bereikt door de warmtewisselaar en ideale droogtemperaturen maar ook door een exacte dosering van het glansmiddel.

Luchtafvoer
Afzuigkappen met luchtafvoer zuigen kookluchtjes in uw keuken af en voeren deze via een afvoerbuis of slang direct naar buiten of naar een ontluchtingskanaal.

Memofunctie
Sommige merken bieden u de mogelijkheid veelvoorkomende toepassingen in het geheugen op te slaan en op ieder gewenst moment automatisch te activeren. Daarbij kunt u aan iedere kookzone een ander programma toewijzen. Zo kunt u de memofunctie gebruiken om iedere ochtend melk of eieren klaar te maken, ook als u de kookplaat niet voortdurend in de gaten kunt houden. Gebruiksgemak en veiligheid in één.

Multifunctionele bakoven
De multifunctionele bakoven biedt over het algemeen 8 ovensystemen (afhankelijk van type en merk): ontdooien, boven- en onderwarmte, separate onderwarmte, 3D-hetelucht, pizzastand, circulatiegrill, variogrootvlakgrill en variokleinvlak-grill. Voor ieder gerecht de perfecte bereidingswijze.

Onderwarmte
Het speciale ovensysteem voor nabakken of -bruinen van de bodem. Ook bij uitstek geschikt voor inkoken.

Ontdooien
Met behulp van dit systeem kunt u voedingsmiddelen snel en gemakkelijk ontdooien. Een ventilator in de achterwand laat de lucht in de oven om de bevroren levensmiddelen circuleren. Zo kunt u bevroren vlees, gevogelte, brood en gebak gelijkmatig ontdooien.

Opslagtijd bij storing
Hier wordt aangegeven hoe lang diepvriesproducten bij stroomuitval nog kunnen worden bewaard.

OptoSensor
Doordat de waterhardheid niet bij de watertoevoer maar in de spoelruimte zelf wordt gemeten, kunt u er zelfs bij een variërende hardheidsgraad op vertrouwen dat de OptoSensor altijd zorgt voor de optimale waterhardheid.

Ovenruimte inhoud
Met een maximale inhoud van 65 liter bieden bakovens in XL-formaat. Ideaal voor als u voor een familiediner een kalkoen wil bereiden of een ander gerecht met echt grote braadstukken. Net als de oven zelf zijn ook de bakblikken royaal uitgevoerd en bieden ze gemiddeld 10 procent meer plaats.

Ovenvenster
Het nieuwe, tot maar liefst 80% grotere ovenvenster zorgt ervoor dat u perfect zicht houdt op het bak -en braadproces. Vooral bij het bereiden van gerechten op meerdere niveaus komt deze verbetering in zichtbaarheid goed van pas.

Ovenverlichting
Bakovens zijn altijd voorzien van een uitstekende binnenverlichting. Afhankelijk van het model wordt de oven van boven verlicht of gelijktijdig van boven en van de zijkanten. Ovens met moderne verlichtingsbalk zijn altijd optimaal verlicht, ook als u meer bakblikken tegelijkertijd gebruikt. Diverse modellen beschikken over zeer krachtige en zuinige halogeenlampen. Bij sommige modellen kunt u de ovenverlichting apart in- en uitschakelen om zo nog meer energie te besparen.

Ovenwagen
De ovenwagen, exclusief voor Siemens of Bosch biedt optimaal gebruiksgemak en veiligheid bij bakken en braden. Bakblik, rooster en braadslede zijn stevig in de binnendeur gehangen en worden bij het openen van de deur naar buiten getrokken. De ovenwagen garandeert een uitstekende stabiliteit, ook bij grote en zware gerechten. Met dit degelijke systeem brandt u nooit meer uw handen in een hete oven en hoeft u niet meer te bukken.

Panherkenning
Bij inductiekookplaten wordt in principe pas warmte gegenereerd nadat een pan is geplaatst. Zodra deze weer wordt verwijderd, wordt de kookzone automatisch uitgeschakeld. Bovendien herkent de panherkenning alle pannen die voor inductiekoken geschikt zijn. De pan kan zelfs kleiner zijn dan de kookzone. In een dergelijk geval wordt alleen het door de pan bedekte deel van de kookzone verhit.

Piezo-Touch
Het bedieningspaneel is naadloos gesloten. Hierdoor wordt voorkomen dat vet of vuil zich in naden kan afzetten. Er wordt gebruikgemaakt van een gepatenteerd piezo-keramisch element, dat via een vingerdruk een elektrisch impuls geeft aan het regelingssysteem van de kookplaat. Uiterst gebruiksvriendelijk en eenvoudig te reinigen.

Piezo-Touch bediening
Deze sensortechniek zorgt voor een bijzonder comfortabele bediening van de kookplaat: met één lichte vingerdruk stelt u de functies in die geplaatst zijn in het verhoogde aluminiumpaneel aan de voorzijde van de kookplaat. De duidelijke scheiding tussen de kookplaat en het bedieningsgedeelte zorgt voor extra veiligheid bij de bediening. Zonder storende toetsen en schakelaars vormt het volkomen vlakke Piezo-Touch-bedieningspaneel een aantrekkelijk designelement. Een exclusieve vorm van sensorbediening die alleen wordt geboden door Siemens.

Pizzastand
Ideaal voor diepvriesproducten als pizza en patat. Om snel te zorgen voor de noodzakelijke intensieve warmte, wordt de 3D-hetelucht aangevuld met onderwarmte.

Profi-greep
De van hoogwaardig materiaal vervaardigde profi-greep op de ovendeur wordt ook bij maximale oventemperaturen nauwelijks warm. Doordat de greep aan weerszijden vlak is afgewerkt, wordt voorkomen dat er kledingstukken aan blijven haken. Bovendien vormt de profigreep een aantrekkelijk designelement van de nieuwe generatie inbouwapparatuur.

Pyrolyse reinigingssysteem
Het automatische zelfreinigingssysteem voor optimaal schoonmaken en perfect gebruiksgemak: met pyrolyse worden vet en vuil bij hoge temperatuur omgezet in as, die u vervolgens gemakkelijk met een vochtige doek kunt verwijderen. Met het Pyrolyse systeem hoeft u nooit meer chemische reinigingsmiddelen te gebruiken. Het systeem maakt immers de gehele binnenkant van de oven schoon, inclusief de daarvoor geschikte accessoires. Overigens hoeft u niet steeds na gebruik van de oven het Pyrolyse zelfreinigingssysteem in te schakelen. Tijdens het reinigingsproces wordt de ovendeur voor optimale veiligheid automatisch vergrendeld vanaf een temperatuur van 300°C.

RackMatic
Met dit systeem kan zelfs een volle bovenkorf moeiteloos in hoogte worden versteld.

Recirculatie
Afzuigkappen met recirculatie absorberen de kooklucht, reinigen deze door middel van vet- of metaalfilter en een koolfilter en brengen de schone lucht vervolgens weer terug in de keuken.

Regenereersysteem
Het elektronisch regenereersysteem -– noodzakelijk voor het ontharden van het afwaswater – wordt alleen geactiveerd als het echt noodzakelijk is. Hierdoor wordt het verbruik van water en zout verminderd.

Reinigingsresultaat A
U ziet direct wat de afwasautomaat in z’n mars heeft. De afwasautomaten krijgen de hoogste cijfers voor hun uitstekende prestaties. Zelfs sterk vervuild vaatwerk wordt grondig gereinigd, bijvoorbeeld via de waterwisselspoeltechniek.

Schouwkappen
Afzuigkap in schouwmodel uitgevoerd in hoogwaardig roestvrij staal, aluminium of zwart.

Sensorbediening
Voor maximaal bedieningsgemak tijdens het koken. Een lichte aanraking van de in de keramische kookplaat geïntegreerde sensortoetsen is al voldoende. Het volkomen vlakke bedieningspaneel is bijzonder eenvoudig te reinigen, omdat er geen knoppen of schakelaars in de weg zitten. Bovendien zorgt sensorbediening voor extra veiligheid: zodra de tiptoetsen in aanraking komen met vocht – bijvoorbeeld van aardappelen – wordt de kookplaat automatisch uitgeschakeld.

Sensorbediening ovens
Dankzij de sensorbediening is de regeling van de bakoven uitermate eenvoudig – een lichte druk met de vinger op de bedieningssymbolen van het volledig glazen paneel is voldoende. Ook de veiligheid is gewaarborgd door TouchControl: de geavanceerde elektronica zorgt ervoor dat alleen de relevante informatie en bedieningsstappen worden weergegeven. Daarnaast is het volledig vlakke bedieningspaneel, zonder storende toetsen en schakelaars, zeer eenvoudig te reinigen.

Sleepsysteem deurmontage
Bij het sleepsysteem wordt gebruik gemaakt van beide sets scharnieren: die van het meubel en die van de koelkast. De meubeldeur wordt via een verbindingsgeleider bevestigd aan de koelkastdeur. Zo kunnen de koelkast en het meubel gelijktijdig worden geopend en gesloten.

Snel voorverwarmen
Door middel van deze functie wordt de oven bijzonder snel opgewarmd – zonder extra energieverbruik. Zo is de oven in ca. 5 minuten voorverwarmd tot een temperatuur van 175°C (door gebruik van het 3D-heteluchtsysteem).

SoftLight
Het licht gaat geleidelijk aan, om bij het uitschakelen weer langzaam te dimmen.

SoftMatic2
Eén druk op de toets en de ovenwagen rijdt volledig automatisch in geopende positie, stopt zachtjes dankzij het remsysteem en blijft open staan. Eén druk op de andere toets en de ovenwagen rijdt net zo soepel weer terug. U kunt de SoftMatic2-ovenwagen eventueel ook handmatig openen.

Speciale functies afwasautomaten
Inweken: Sterk vervuild vaatwerk wordt in de onderkorf geplaatst en daar voorafgaand aan het ingestelde afwasprogramma met 55°C voorgespoeld.
Tijdsverkorting: Als het een keer snel moet: met deze functie kunnen de verschillende programma’s tot 25% worden ingekort.

StopSensor
De ideale veiligheidsvoorziening bij onvoorziene gebeurtenissen. Wanneer de keuken plotseling snel moet worden verlaten, worden door het inschakelen van de StopSensor alle functies van de kookplaat gedurende drie minuten uitgeschakeld. Indien de toets binnen deze tijd opnieuw wordt ingedrukt, worden alle functies weer ingeschakeld – overeenkomstig de eerder gekozen instellingen. Indien de stopsensor niet binnen
drie minuten opnieuw wordt ingedrukt, blijft de kookplaat uitgeschakeld.

Superkoel-systeem
Door het inschakelen van de superkoel-functie daalt de temperatuur in de koelruimte binnen korte tijd tot
+2 °C. Deze functie gebruikt u wanneer u verse levensmiddelen met een hogere temperatuur in de koelruimte plaatst. Zo wordt voorkomen dat kou wordt onttrokken aan reeds goed gekoelde levensmiddelen.
Uiterlijk na 6 uur wordt het superkoelprogramma automatisch uitgeschakeld.

SymControl
Kenmerkend voor de nieuwe fornuizen en -kookplaten is de innovatieve symmetrische plaatsing van de bedieningselementen. Bij fornuizen met SymControl zijn de draaiknoppen voor de oven in het midden van het bedieningspaneel geplaatst; de draaiknoppen voor de kookzones bevindt zich respectievelijk
aan de linker- en rechterzijde. Ook bij de kookplaten is de bediening symmetrisch geplaatst. Hierdoor wordt altijd intuïtief de juiste knoppen voor de desbetreffende kookzone gekozen. Een duidelijk voordeel op het gebied van ergonomie en bedieningsgemak, dat er bovendien voor zorgt dat vergissingen worden voorkomen en kookzones niet onbedoeld worden in- of uitgeschakeld.

Telescooprails 2-voudig
Een uitschuifsysteem op twee niveaus. De vier kogellagers zorgen voor stabiele en blijvend goede loopeigenschappen. Telescooprails 3-voudig Uitvoering als het 2-voudig systeem, maar met een uittrekniveau extra. Telescooprails super 3-voudig. Bij deze uitvoering kunnen bakblik, rooster of universele braadslede afzonderlijk tot ca 5 cm voor de oven naar voren worden getrokken. De hoogwaardige telescooprails zijn voorzien van zes kogellagers die perfecte stabiliteit en goede loopeigenschappen garanderen. Bovendien kan het systeem dankzij de nagenoeg volledig gesloten constructie vrijwel niet vuil worden.

Temperatuurregeling
met LED-display Dit systeem koelt tot op de graad nauwkeurig, d.w.z. de temperaturen in het koel-, en vriesgedeelte worden apart van elkaar nauwkeurig geregeld. De LED-display informeert u tevens over de optimale temperatuurinstellingen: van ‘supervriezen’ tot ‘superkoelen’.

Tijdschakelklok
Met deze elektronische klok kunt u exact van tevoren instellen wanneer de verschillende ovenfuncties moeten beginnen en eindigen. Zo kunt u nauwkeurig gerechten klaarmaken – zelfs als u niet in de keuken bent – door simpelweg de bereidingsduur en de eindtijd in te voeren. Vervolgens schakelt de oven zichzelf in en uit. Daarnaast toont de elektronische klok exact de tijd. Binnen de timerfunctie fungeert de klok ook als betrouwbare kookwekker.

Timer
Via de timer kunt u de kooktijd exact vastleggen. Na afloop van de ingestelde tijd wordt de kookzone automatisch uitgeschakeld. Daarnaast kan de timer worden gebruikt als kookwekker. De timer kan voor iedere gewenste kookzone worden gekozen of voor alle kookzones gelijktijdig. De timerfunctie van de kookplaten met braad- en kooksensor geldt uitsluitend voor de achterste kookzones.

Titangrijs-glansemail
Het nieuwe titangrijs-glansemail harmonieert perfect met de fronten van de fornuizen en -bakovens. De nieuwe kleur zorgt er bovendien voor dat de ovenverlichting sterker wordt gereflecteerd, zodat de ovenruimte duidelijk beter verlicht is. Dankzij de grotere zuurbestendigheid kent titangrijsglansemail een bijzonder lange levensduur. Het toebehoren zoals de braadslede is in hetzelfde materiaal uitgevoerd
en heeft derhalve dezelfde positieve eigenschappen.

Tweevoudige restwarmte-aanduiding
Bij keramische kookplaten geeft een display u informatie over de restwarmte per kookzone. U kunt energie besparen door de restwarmte te gebruiken om een gerecht gaar te laten worden of warm te houden.

Universele deuren
Aangezien de deurscharnieren zowel rechts als links kunnen worden geplaatst, kunt u de koel- en vriesapparaten aanpassen aan de ruimte waarin ze komen te staan. De deuren en de handgrepen zijn
eenvoudig om te zetten.

VarioFlexkorven
Nu nog flexibeler de afwasautomaat vullen zonder door uitstekende delen te worden gehinderd. In de bovenkorf kunt u dankzij de neerklapbare bordenhouders nu ook gemakkelijk pannen plaatsen. En als de achterste bordenhouders in de onderkorf worden neergeklapt, kan de volledige korf worden gebruikt voor pannen en grote schalen.

Vario-grootvlakgrill
Bij uitstek geschikt voor het professioneel grillen van grote hoeveelheden. De gewenste bruiningsgraad kan
in 3-standen worden gekozen, zodat de vario-grootvlakgrill kan worden gebruikt voor alle bereidingsvarianten, van zeer heet (bijvoorbeeld voor steaks) tot zachtbruin (bijvoorbeeld voor gegratineerde gerechten).

Vario-kleinvlakgrill
Biedt alle mogelijkheden van de vario-grootvlakgrill, maar gebruikt alleen het middelste deel van het grillelement. Bij kleine hoeveelheden te grillen gerechten bespaart dit veel energie (tot ruim 30%).

Veiligheidsuitschakeling
Deze functie schakelt de kookplaat afhankelijk van de gekozen vermogensstand na een bepaalde tijd automatisch uit. Een betrouwbare beveiligingsvoorziening die bijzonder van pas komt als u eens bent
vergeten de kookplaat uit te zetten.

Venstertemperatuur
Afhankelijk van de uitvoering bedraagt de venstertemperatuur van een aantal fornuizen en ovens, bij een oventemperatuur van 200°C en toepassing van het boven-/onderwarmtesysteem, aan de buitenzijde slechts 40 tot 50°C. Dit is mogelijk dankzij het gebruik van maximaal vier glasplaten in de ovendeur, waarvan er twee reflecterend zijn. Deze optimale isolatie bespaart zeer veel energie en levert een aanzienlijke veiligheid op, terwijl de meubelfronten wordt ontzien.

Vergrendelingsindicatie
Geeft door middel van een rode punt op het deurtje van het vriesvak aan dat het 4-sterren-vriesvak niet volledig is gesloten.

Verskoelen bij ca. 0°C
Rond het vriespunt zijn fruit, groenten, vis en vlees veel langer houdbaar dan bij de gebruikelijke koeltemperaturen. Deze techniek wordt dan ook gebruikt in bijvoorbeeld professionele koelhuizen in de horeca, – en nu ook bij u thuis in de keuken! De klimaatzones kunnen worden verdeeld in het verskoelen rond het vriespunt (verder onderverdeeld in ‘dauwvers’ en ‘droogvers’), het gebruikelijke koelvak en het vriesgedeelte

Verskoelbereik ‘dauwvers’
rond het vriespunt met een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 90%; uitermate geschikt voor de meeste soorten groente en fruit.

Verskoelbereik ‘droogvers’
rond het vriespunt met een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 50%; ideaal voor worst, vis, schaaldieren en zuivelproducten.

Verzadigingsindicatie kool- en metaalfilter
Bij diverse afzuigkappen wordt elektronisch aangegeven, wanneer de koolfilter moet worden vervangen of het metaalfilter moet worden gereinigd.

Verzinkbare draaiknoppen
De draaiknoppen zijn alleen in de ‘uit’-positie verzinkbaar. Door het gesloten front is in één oogopslag duidelijk dat het fornuis of oven niet is ingeschakeld. Een bijkomend voordeel van de verzinkbare draaiknoppen is dat onbedoeld activeren is uitgesloten.

Verzinkbare draaiknoppen met lichtring
Voor de bediening van de kookzones is er een fornuis met verzinkbare draaiknoppen die is voorzien van een lichtring en een lichtpunt. Deze verlichting, die vanuit iedere hoek uitstekend zichtbaar is, geeft de nieuwe generatie Siemens fornuizen een aantrekkelijke designaccent. Daarnaast is er een extra veiligheidsvoordeel: het is direct duidelijk of de draaiknop al dan niet is ingeschakeld.

Vlaklijstdesign
Bij het vlaklijstdesign is de kookplaat voorzien van een omlijsting in de uitvoeringen roestvrij staal of zwart, afhankelijk van het model. De afgeronde omlijsting is niet alleen decoratief, maar ook nog eens praktisch bij het schoonmaken.

Vlakscharnier
Koel- en vrieskasten met ultra-vlakscharnier kunnen tot een hoek van 115 graden worden geopend. Deze hoek kan ook worden verkleind tot 90 graden. In ieder geval sluit de deur zich vanzelf vanaf ongeveer 20 graden.

Vlakschermafzuigkappen
Deze zijn onzichtbaar in te bouwen in een speciale bovenkast van 60 cm. Voor het inbouwen van een 90 cm kap in een 90 cm brede bovenkast is een speciaal extra toebehoren verkrijgbaar.

Volautomatische programmakeuze
De gevoelige en intelligente sensortechniek zorgt ervoor dat de HiSense-afwasautomaat met één druk op de knop geheel zelfstandig de juiste instellingen kiest – zonder programmakeuze en onafhankelijk van de hoeveelheid vaatwerk en de vervuilingsgraad

Volledig integreerbare afwasautomaat
De afwasautomaat verdwijnt volledig achter het meubelfront. Bedieningselementen bevinden zich aan de bovenzijde van de deur.

Voorverwarmen van borden
Als u uw gerechten professioneel wilt opdienen, kunt u borden en schotels in diverse ovens op maximaal drie niveaus voorwarmen tot de ideale serveertemperatuur (30-65°C).

Vrieskalender
Met symbolen wordt aangegeven hoe lang u verschillende soorten levensmiddelen kunt invriezen.

Vriesvak 4 sterren
Het vier-sterren-vriesvak is onontbeerlijk om levensmiddelen in te bewaren. Hier kunt u diepvriesproducten maandenlang opslaan en kleine hoeveelheden zelf invriezen.

Warm houden
Met het systeem warm houden kunnen gerechten bij een temperatuur tussen 66°C en 100°C geruime tijd in de bakoven op temperatuur worden gehouden.

Warmhoudzone
Voor het op temperatuur houden van serveerbare gerechten. De warmhoudzone wordt uitsluitend verwarmd tot een ideale serveertemperatuur tussen 60 en 90°C en voorkomt op deze wijze dat gerechten per ongeluk aanbranden. Een andere voordeel is dat eventueel benodigde kookzones niet worden geblokkeerd.

Warmtewisselaar
De glazen worden glanzend en hygiënisch afgewassen, want de vaat wordt zonder toevoer van lucht van buiten gedroogd. Bovendien bespaart u kostbare energie, omdat de energie van het verwarmde spoelwater bij de volgende spoelgang opnieuw wordt gebruikt. Zo ontstaan er geen stoomwolken bij het openen van de deur nadat het programma is beëindigd.

Waterwisselspoeltechniek
Een wave sproeiarm spoelt bijvoorbeeld het vaatwerk in de bovenkorf , terwijl in de onderste korf het afwasmiddel inwerkt. Dit zorgt – naast een schonere vaat – voor een waterbesparing tot 20%.

Zelfreinigend filtersysteem
Het filter in de afwasautomaten hebben een nagenoeg zelfreinigende werking. In tegenstelling tot conventionele systemen doorloopt het spoelwater maar liefst vier filterstadia. Voordeel hiervan is een betere reiniging bij hetzelfde watergebruik